[ALL] Nowe nieseryjne radio

Wszystko o waszym audio w samochodzie.

Moderatorzy: remiq, Sony, CYRULIK, gurszczak, Roxon40

[ALL] Nowe nieseryjne radio

Postprzez Exotic » 5 czerwca 2010, o 22:39

Witam.
Planuję zakup nowego radia do Toledo II.

1. Zastanawiam się nad takim : http://allegro.pl/item1059585014_pionee ... urier.html
Ważne żeby miało wejście USB i czerwone podświetlenie - jeżeli macie jakieś inne ciekawe propozycje to czekam na opinie - kwota jaką mam do wydania to 300zł (da radę kupić coś w miarę dobrze grającego do tej kwoty?).

2. Co jest potrzebne jak zmieniam radio?
- znalazłem w którymś z tematów, że taka ramka będzie potrzebna http://allegro.pl/item1056386578_ramka_ ... oledo.html
- i do tego wzmacniacz antenowy
http://allegro.pl/item1056321655_wzmacn ... _audi.html

To chyba wszystko, dzięki za opinie i sugestie.
Avatar użytkownika
Exotic
Forumowicz
 
Posty: 168
Dołączył(a): 17 maja 2010, o 15:44
Lokalizacja: Międzyrzecz
Car:
Engine:

Postprzez Roxon40 » 5 czerwca 2010, o 22:55

Co do ramki to będzie ci na pewno potrzebna. Co do wzmacniacza to nie wiem. Miałem wcześniej dwa inne radia JVC i jakaś ELTA i radio grało normalnie bez żadnych wzmacniaczy czy separatorów. Może ci być potrzebna a nawet chyba na pewno (w zależności od tego jakie wejście antenowe będzie miało radio przez ciebie kupione) przejściówka taka
http://allegro.pl/item1059795404_przejs ... tanio.html
....... Było 121,8 KM i 253,1 Nm .......
....... Było 137,1 KM i 303,2 Nm .......
:one: Jest 154,5 KM i 339,7Nm :582:
:diabelek: EcuProject :diabelek:
Avatar użytkownika
Roxon40
Moderator
 
Posty: 4152
Dołączył(a): 14 listopada 2009, o 23:37
Lokalizacja: Zabrze
Car: Seat Toledo 1M
Engine: 1.9 TDI ASV+

Postprzez kornat » 5 czerwca 2010, o 23:20

Ja mam niefabryczne radio i mam taką przejściówkę jak podał Roxon40, i wszystko śmiga. Co do ramki to jest potrzebna nie ważne jakie byś nie kupił (chodzi o niefabryczne)
Co do radia to dobre są JVC, Pioneer, Alpine, Clarion, Kenwood.
Avatar użytkownika
kornat
Forumowicz
 
Posty: 2452
Dołączył(a): 13 listopada 2009, o 22:48
Lokalizacja: Tarnobrzeg
Car: Seat Toledo 1M
Engine: 1.9 TDI AHF

Postprzez sroczkin » 5 czerwca 2010, o 23:23

Kod: Zaznacz cały
- i do tego wzmacniacz antenowy
http://allegro.pl/item105...skoda_audi.html

z tego co wiem to nasza antena dachowa sama w sobie ma wzmacniacz wiec ten zakup sobie daruj ramka jest 100% potrzebna bo fabryczne radio jest szersze i trzeba zakryc te dziury po bokach radia zastepczego ja jak wymienialem radio u siebie mosialem dokupic jeszcze jakas przejsciowke poniewaz mamy wbudowany jakis tam seryjny wzmacniacz do radia i trzeba bylo jakos tam podlaczyc tak aby graly wszystkie 8 glosnikow no i potrzeba kluczy do wyjecia radia fabrycznego ja podjechalem z radiem do sklepu gdzie sprzedaja sprzet car audio bo nie mialem kluczy i za 20 zl koles z tego sklepu podlaczyl mi to radio a radyjko spoko podstawa to czerwone podswietlenie
Avatar użytkownika
sroczkin
Forumowicz
 
Posty: 150
Dołączył(a): 16 sierpnia 2009, o 11:47
Lokalizacja: gdynia
Car:
Engine:

Postprzez Exotic » 6 czerwca 2010, o 13:46

Dzięki za wszelkie informacje.
"Kiedy wydaje Ci się, że jesteś bardzo dobrym kierowcą, który wie już wszystko o jeździe i drogach, sprzedaj jak najszybciej swój pojazd i nigdy więcej nie siadaj za kierownicą. Cmentarze są pełne grobów bardzo dobrych kierowców".
Avatar użytkownika
Exotic
Forumowicz
 
Posty: 168
Dołączył(a): 17 maja 2010, o 15:44
Lokalizacja: Międzyrzecz
Car:
Engine:

Postprzez spec » 9 czerwca 2010, o 08:30

Antena dachowa ma wzmacniacz wbudowany w sobie i jest on zasilany z radia fabrycznego. Po zmianie radia na inne wzmacniacz ten nie jest zasilany więc potrzebny jest separator. Separatory mają różne końcówki. Kup radio zobacz jakie ma gniazdo antenowe lub zapytaj sprzedawce i dokup separator. Może jeżdżąc w mieście bez tego separatora nie odczujesz różnicy ale gdzieś dalej na pewno się przyda.
Też mnie interesuje ten Pioneer lub ewentualnie to:
http://allegro.pl/item1057839560_lg_lac ... _w_wa.html
spec
Forumowicz
 
Posty: 842
Dołączył(a): 27 stycznia 2010, o 21:44
Lokalizacja: Rzeszów
Car: Seat Toledo 1M
Engine: 1.9 TDI

Postprzez kornat » 9 czerwca 2010, o 12:57

spec napisał(a):Antena dachowa ma wzmacniacz wbudowany w sobie i jest on zasilany z radia fabrycznego. Po zmianie radia na inne wzmacniacz ten nie jest zasilany więc potrzebny jest separator.

Jesteś tego pewny? Bo ja jak przeglądałem instalację w Toledo to pin nr 5 jest aktywny nawet po zmianie radia (pin nr 5 podaje +12V po włączeniu radia), więc zasilanie ma masa jest brana z anteny więc czego miało by nie działać? Ale dla testów podepnę wzmacniacz i sprawdzę czy lepiej odbiera.
Avatar użytkownika
kornat
Forumowicz
 
Posty: 2452
Dołączył(a): 13 listopada 2009, o 22:48
Lokalizacja: Tarnobrzeg
Car: Seat Toledo 1M
Engine: 1.9 TDI AHF

Postprzez Exotic » 9 czerwca 2010, o 13:30

kornat, sprawdź to rozwiejesz wątpliwości.

A co do radia LG też przeglądałem ofertę podaną przez spec, jednak Pioneer wydaje się być lepszą firmą :-)
"Kiedy wydaje Ci się, że jesteś bardzo dobrym kierowcą, który wie już wszystko o jeździe i drogach, sprzedaj jak najszybciej swój pojazd i nigdy więcej nie siadaj za kierownicą. Cmentarze są pełne grobów bardzo dobrych kierowców".
Avatar użytkownika
Exotic
Forumowicz
 
Posty: 168
Dołączył(a): 17 maja 2010, o 15:44
Lokalizacja: Międzyrzecz
Car:
Engine:

Postprzez spec » 9 czerwca 2010, o 14:07

Jestem pewny. Wzmacniacz antenowy jest zasilany poprzez kabel antenowy. Oryginalne radio zasila je normalnie z gniazda antenowego, niefabryczne radia tego nie robią dlatego stosuje się separatory czyli podanie dodatkowego zasilania na antenę najczęściej podpina się pod niebieski przewód w radiu opisany jako "antena remote" czy coś w ten sposób (pisze z głowy). W mieście różnicy może nie zauważysz ale tu np. gdzie ja mieszkam czuć ją i to wyraźnie.

A co do radia to za cenę 300zł niestety nie dostanie się dobrego radia. Pioneer to dobre wyjście i pewnie tez się na niego zdecyduje tylko na razie są inne wydatki.
spec
Forumowicz
 
Posty: 842
Dołączył(a): 27 stycznia 2010, o 21:44
Lokalizacja: Rzeszów
Car: Seat Toledo 1M
Engine: 1.9 TDI

Postprzez kornat » 9 czerwca 2010, o 14:17

No nie wiem sprawdzę i się okaże. Bo pin 5 jest włożony i kabelek gdzieś prowadzi. Z tego pin out'a wynika że z gniazda antenowego nie bierze tylko z kostki ISO
Zlacze wielopinowe III (ISO zasilanie), -T8-, 8 pin, czarne
1 - Gala speed signal --- sygnal predkosci GALA
2 - Connection for telephone (Mute) --- wyciszenie radia z zest. glosnomowiacego
3 - Connector line K (Diagnosis). --- linia diagnostyczna K
4 - Key activation and deactivation connection (terminal 15) --- zasilanie +12V po kluczyku
5 - Electrically amplified roof aerial control positive --- zasilanie wzmacniacza antenowego
6 - Switch lighting (terminal 58b) --- napiecie z podswietlania konsoli
7 - Battery positive (terminal 30) --- zasilanie +12V stale
8 - Earth (terminal 31) --- masa
Avatar użytkownika
kornat
Forumowicz
 
Posty: 2452
Dołączył(a): 13 listopada 2009, o 22:48
Lokalizacja: Tarnobrzeg
Car: Seat Toledo 1M
Engine: 1.9 TDI AHF

Następna strona

Powrót do Car Audio

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość

cron