[1M] Kontrolka EPC

Wszystko o elektryce w aucie

Moderatorzy: remiq, Sony, CYRULIK, gurszczak, Roxon40

Re: [1M] Kontrolka EPC

Postprzez siwy6891 » 17 lipca 2017, o 23:33

Z licznikiem tzn? Jakieś zwarcie w nim czy że coś źle pokazuje?

Wysłane z mojego LG-D620 przy użyciu Tapatalka
Avatar użytkownika
siwy6891
Forumowicz
 
Posty: 16
Dołączył(a): 27 stycznia 2017, o 22:59
Lokalizacja: Bobowa, małopolska
Car: Seat Toledo 1M
Engine: 1.6 16v

[1M] Kontrolka EPC

Postprzez DzieX » 17 lipca 2017, o 23:45

Zimne luty najpewniej. Kontrolka nie ma prawa że żarzyć. Może się palić albo nie.
Seat Toledo 3.2 V6
facebook, forum
Avatar użytkownika
DzieX
Junior Admin
 
Posty: 2161
Dołączył(a): 22 czerwca 2011, o 09:58
Lokalizacja: Warszawa
Car: Toledo 1M, Laguna 3
Engine: AGZ, M9R

Re: [1M] Kontrolka EPC

Postprzez siwy6891 » 18 lipca 2017, o 11:03

Ok dzięki. W takim razie nie będę się tym narazie przejmował :)

Wysłane z mojego LG-D620 przy użyciu Tapatalka
Avatar użytkownika
siwy6891
Forumowicz
 
Posty: 16
Dołączył(a): 27 stycznia 2017, o 22:59
Lokalizacja: Bobowa, małopolska
Car: Seat Toledo 1M
Engine: 1.6 16v

[1M 1.6] Kontrolka EPC bez konkretnych objawów

Postprzez inzaghi89 » 6 września 2017, o 13:23

Witam,

Zdaje się, że już 3 dzień krążę po sieci w poszukiwaniu rozwiązania świecącej się kontrolki EPC w moim Toledo 2 1.6. Otóż kilka dni temu zaświeciła się (bez towarzystwa Check Engine, jak to zazwyczaj bywa z informacji po necie). Tak się złożyło, że dziś byłem na przeglądzie rejestracyjnym więc usterki typu:
1. Przepalona żarówka,
2. Brak stopu.
Odpadają.

Samochód działa bez problemu, obroty nie skaczą, na biegu jałowym trzymają się na 1 tys. (tu mnie zastanawia - przepustnica brudna?). Samochód porusza się na gazie, w przypadku benzyny jest to 500 obrotów. Byłem dziś u gazownika i ustawiali gaz. Zaznaczam, że obroty mi nie skaczą.

Kupiłem jakis czas temu adapter RJ i sprawdzałem błędy na Torque - zero błędów z komputera. A kontrolka nadal się świeci.

Odłączałem akumulator na godzinę prawie - świeci się nadal.

Opadają mi ręce powoli, bo pojadę do serwisu, zapłacę za diagnozę <100 zł + potem robocizna. A może się okazać, że jest to jakiś prosty do rozwiązania powód. Najczęstsze przyczyny EPC jakie widziałem to:
1. Pedał stopu/brak światel
2. Pedał gazu
3. No i ta nieszczęsna przepustnica.

Tutaj na forum również trafiłem na problemy z EPC, ale żaden nie pasuje do moich objawów. Nadmienię jeszcze, że sprawdzałem auto na trasie - nie blokuje mi obrotów w trakcie jazdy i prędkości również. Jedyne co, że auto jest nieco mułowate poniżej 2 tys. obrotów. Powyżej 2 tys. dostaje przyspieszenia. EGR jest nowy, kilka miesięcy temu remont silnika.
inzaghi89
Świeżak
 
Posty: 4
Dołączył(a): 6 września 2017, o 13:10
Lokalizacja: Tarnów
Car: Seat Toledo II
Engine: 1.6

Re: [1M 1.6] Kontrolka EPC bez konkretnych objawów

Postprzez myszazwc » 6 września 2017, o 13:33

Czujnik temperatury płynu chłodniczego
No przecież nikt nie obiecywał nam że będzie łatwo
Avatar użytkownika
myszazwc
Sponsor
 
Posty: 260
Dołączył(a): 19 listopada 2016, o 19:07
Lokalizacja: Zwierzyniec
Car: Seat toledo 1M
Engine: 1.6 16v AUS

[1M 1.6] Kontrolka EPC bez konkretnych objawów

Postprzez inzaghi89 » 6 września 2017, o 13:51

Gdyby był walnięty to przypadkiem temperatura silnika nie byłaby źle wskazywana?
inzaghi89
Świeżak
 
Posty: 4
Dołączył(a): 6 września 2017, o 13:10
Lokalizacja: Tarnów
Car: Seat Toledo II
Engine: 1.6

Re: [1M 1.6] Kontrolka EPC bez konkretnych objawów

Postprzez myszazwc » 6 września 2017, o 14:43

Sprawdź przez kompa jaka temperatura nie sugeruj się licznikiem
No przecież nikt nie obiecywał nam że będzie łatwo
Avatar użytkownika
myszazwc
Sponsor
 
Posty: 260
Dołączył(a): 19 listopada 2016, o 19:07
Lokalizacja: Zwierzyniec
Car: Seat toledo 1M
Engine: 1.6 16v AUS

[1M 1.6] Kontrolka EPC bez konkretnych objawów

Postprzez inzaghi89 » 7 września 2017, o 17:24

Byłem dzisiaj w serwisie tylko na to żeby sprawdzić ten błąd i temperatury. Temperatury są ok. Pokazało że jest uszkodzony sterownik silnika (zablokowany). Usunięty błąd i nie ma żadnego problemu. Zresztą przed usunięciem też nie było. Mam jeździć aż się znowu pojawi i wrócić bo nie wie od czego to może być.
inzaghi89
Świeżak
 
Posty: 4
Dołączył(a): 6 września 2017, o 13:10
Lokalizacja: Tarnów
Car: Seat Toledo II
Engine: 1.6

Poprzednia strona

Powrót do Elektryka

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość

cron