[1M] Gniazdo zapalniczki - pytania/problemy

Wszystko o elektryce w aucie

Moderatorzy: remiq, Sony, CYRULIK, gurszczak, Roxon40

Postprzez GangstaMarc » 13 lutego 2011, o 02:12

dziubek6, to raczej ostateczność... są w pobliżu inne źródła. Wspomniane przez Ciebie radio ma stałe zasilanie na jednym z kabelków (gruby żółty chyba). Możesz się podłączyć pod byle co w pobliżu na czym zapalniczka będzie działała. Kable od radia napewno zniosą dość duże obciążenia więc wydają się być ok. A do komory silnika próbowałbym się dostać z pod kierownicy lub pod schowkiem. Nie ma co za dużo rozbierać bo potem można tego już tak pięknie nie poskładać.
Spróbuj radia na początek.
GangstaMarc
 

Postprzez dziubek6 » 20 lutego 2011, o 16:37

Dzięki za pomoc już zrobione, co było nie mam pojęcia... jeszcze raz wszystko sprawdziłem zmieniłem bezpiecznik i o dziwo ruszyło. podświetlenie też już działa :-)
1.9 AHF
dziubek6
Sponsor
 
Posty: 259
Dołączył(a): 18 lipca 2010, o 23:10
Lokalizacja: Warszawa
Car: Toledo
Engine: 1.9

Postprzez borsuk2008 » 1 sierpnia 2012, o 21:36

Witam!!! Czy gniazdo zapalniczki w bagażniku i to wewnątrz auta są zabezpieczone tym samym bezpiecznikiem?? Nie wiem co się stało, ale gniazdo w bagażniku nie działa. Dokonałem pomiaru i na kostce 0V :-|

Wiecie może którędy leci wiązka do bagażnika?
borsuk2008
Forumowicz
 
Posty: 12
Dołączył(a): 20 grudnia 2011, o 22:15
Lokalizacja: Wronki
Car:
Engine:

Postprzez Adre » 4 sierpnia 2012, o 15:25

Witam. Wyjmując zabezpieczenie gniazdka w bagażniku zrobiłem przypadkowo zwarcie. Sprawdziłem bezpieczniki 12,37 i 41 i są dobre. Co mam teraz sprawdzić/zrobić aby naprawić owe gniazdo.
Avatar użytkownika
Adre
Forumowicz
 
Posty: 166
Dołączył(a): 9 listopada 2011, o 12:06
Lokalizacja: Siedliska
Car: Seat Toledo 1M
Engine: 1.9 TDI AHF

Załączanie gniazda zapalniczki z zapłonem

Postprzez Kiziak » 17 lutego 2014, o 09:30

Macie jakiś sposób na załączanie gniazda zapalniczki z zapłonem? Żeby się wyłączała po wyjęciu kluczyka.
Kiziak
Forumowicz
 
Posty: 150
Dołączył(a): 10 kwietnia 2010, o 19:41
Lokalizacja: Warszawa
Car: Toledo 2 1M
Engine: 1.8 20V APG

Postprzez neostar » 17 lutego 2014, o 13:10

Możesz przepiąć zasilanie zapalniczki przez przekaźnik, załączany po zapłonie.
Moja furmanka: viewtopic.php?t=3451

8-)
Avatar użytkownika
neostar
Sponsor
 
Posty: 189
Dołączył(a): 30 kwietnia 2010, o 20:34
Lokalizacja: Okolice Płocka (WPL)
Car: Seat Toledo 1M
Engine: 1.6

Postprzez DzieX » 17 lutego 2014, o 13:24

Lub po prostu odciąć stały plus i dolutować przewód do idący do skrzynki bezpieczników na + po stacyjce (przydałby się po drodze bezpiecznik).
Seat Toledo 3.2 V6
facebook, forum
Avatar użytkownika
DzieX
Junior Admin
 
Posty: 2160
Dołączył(a): 22 czerwca 2011, o 09:58
Lokalizacja: Warszawa
Car: Toledo 1M, Laguna 3
Engine: AGZ, M9R

Postprzez neostar » 17 lutego 2014, o 16:41

Nie wiem czy dobrze kojarzę ale zapalniczka ma swój bezpiecznik w skrzynce, więc mógłby zasilanie przed bezpiecznikiem przepiąć na + po stacyjce, niestety dostęp nie jest za ciekawy.
Moja furmanka: viewtopic.php?t=3451

8-)
Avatar użytkownika
neostar
Sponsor
 
Posty: 189
Dołączył(a): 30 kwietnia 2010, o 20:34
Lokalizacja: Okolice Płocka (WPL)
Car: Seat Toledo 1M
Engine: 1.6

Postprzez vwir » 17 lutego 2014, o 17:00

Dość ryzykowne. Nie wiem, jaka jest obciążalnośc styków stacyjki. Ja bym jednak założył przekaźnik. Swoją drogą - po co taki mod? CB?
Avatar użytkownika
vwir
Sponsor
 
Posty: 2782
Dołączył(a): 20 listopada 2009, o 10:58
Lokalizacja: okolice Krosna
Car: DS5, Leaf
Engine: 2.0HDI, EE

Postprzez irocket » 20 lutego 2015, o 19:57

Pytanie do posiadaczy jedynek - czy różne akcesoria wkładane do zapalniczki trzymają się i wchodzą Wam dobrze? Czy jest tak jak u mnie, że gniazdo jest jakby za krótkie i nie dość, że jest luźne na boki, to nie trzyma wtyczki z długości (sama wypada)? Kiedyś kuzyn wpiął ładowarkę od komórki do mojej zapalniczki, lekko przez przypadek poruszyłem kablem, to wyskoczyła jakieś 2mm i przestała łączyć. Zauważyłem wtedy też, że te metalowe boki nie wchodzą całkiem do gniazda, ale wystają. Sprawdzałem tez inne wtyczki, w tolku wyskakują i nie trzymają się, w innym samochodzie jest ok
Obrazek
Avatar użytkownika
irocket
Sponsor
 
Posty: 1058
Dołączył(a): 3 sierpnia 2013, o 12:46
Lokalizacja: Rzeszów / Krosno
Car: Seat Toledo 1L
Engine: 1.9TDi 1Z

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Elektryka

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość

cron