[1M] Wymiana / kodowanie licznika

Wszystko o elektryce w aucie

Moderatorzy: remiq, Sony, CYRULIK, gurszczak, Roxon40

Postprzez przemasi » 16 listopada 2011, o 19:19

OMEGA napisał(a):A próbowałeś adaptacji programem VCDS

Nie. Adaptacji w ogóle nie robiłem. Nie chciałem za bardzo sam grzebać, żebym problemów z immo nie miał. Poza tym VCDS 10.6 nie chce widzieć mojego interfejsu, port widzi prawidłowo, ale samego interfejsu już nie.
przemasi
 

Postprzez siwy_a1 » 16 listopada 2011, o 23:22

Pisałem już kiedyś na forum, że mam podobny problem, co kolega przemasi . U mnie licznik sporo zawyża wskazania. Tolka mam od dawna i kiedyś wszystko było ok :-(
siwy_a1
siwy_a1
Forumowicz
 
Posty: 326
Dołączył(a): 25 listopada 2009, o 02:25
Lokalizacja: Warszawa
Car:
Engine:

Postprzez OMEGA » 17 listopada 2011, o 03:19

przemasi napisał(a):
OMEGA napisał(a):A próbowałeś adaptacji programem VCDS

Nie. Adaptacji w ogóle nie robiłem. Nie chciałem za bardzo sam grzebać, żebym problemów z immo nie miał. Poza tym VCDS 10.6 nie chce widzieć mojego interfejsu, port widzi prawidłowo, ale samego interfejsu już nie.

A sterowniki są zainstalowane, z innym programem działa ??
Spróbuj starszej wersji VCDS 908.1, może sama adaptacja pomoże.

Ps.więcej można zrąbać przy zmianie wsady niż adaptacji prędkościomierza.

[ Dodano: 2011-11-17, 02:32 ]
siwy_a1 napisał(a):Pisałem już kiedyś na forum, że mam podobny problem, co kolega przemasi . U mnie licznik sporo zawyża wskazania. Tolka mam od dawna i kiedyś wszystko było ok :-(

Tak samo z siebie się "rozstroił"??
Tu jest co nieco o zawyżaniu prędkości germańskich pojazdów.
Avatar użytkownika
OMEGA
Forumowicz
 
Posty: 344
Dołączył(a): 24 maja 2011, o 03:35
Lokalizacja: Okolice Krakowa
Car: 1M
Engine: ARL

Postprzez przemasi » 17 listopada 2011, o 18:03

OMEGA, dzięki za materiał i rady. Pobawię się w weekend, bo mój Toledo stoi na parkingu firmowym i nie mam na razie do niego dostępu. Odezwę się po sprawdzeniu proponowanych rozwiązań.
przemasi
 

Postprzez Jacek6804 » 11 grudnia 2011, o 23:06

Witam, chciał bym zmienić licznik w moim tdi, mam teraz do 220Km/h i 5tys obrotów z MFA i chciał bym dać od 2,0 16v do 260Km/h i w nim jest do 7 tys obrotów, on również jest z MFA.
i są pytania z mojej strony.
1-Będzie działał poprawnie obrotomierz ten do 7 tys ?
2-Jesli nie, to czy mogę przełożyć obrotomierz ten do 5 tys do tego licznika od 2,0 i czy wtedy będzie działac poprawnie cały licznik?
3-czy lepiej do licznika od tdi włożyć tylko tą tarcze do 260 i ten cały mechanizm pod tarczą?
4- czy jak bym zrobił jak w pkt. 3 to MFA będzie działac poprawnie?

Pozdrawiam.
Jacek6804
Forumowicz
 
Posty: 243
Dołączył(a): 19 lipca 2009, o 12:48
Lokalizacja: Złotopole
Car: Seat Toledo 1M
Engine: 3,2 V6 BUB

Postprzez laska1193 » 12 grudnia 2011, o 14:29

1. Od benzeny do Tdi nie pasi.
2. Tdi i tak odcina przy 5 tys obr.
Turkusowy Leoś AHF

Obrazek
laska1193
Forumowicz
 
Posty: 92
Dołączył(a): 2 kwietnia 2011, o 19:55
Lokalizacja: Kwidzyn
ZBANOWANY
Car:
Engine:

Postprzez lucassiuss » 7 kwietnia 2013, o 14:24

Witam zobaczyłem dzisiaj w samochodzie przebieg programem commander i tak na liczniku mam 202890km a w programie 200638 na ile prawdziwy jest przebieg w kompie?? chyba nikt by do przodu nie pchał róznica miedzy nimi jakaś jest co o tym sądzicie?

Obrazek

a druga sprawa czy da się jakoś wyregulować wskazówki w liczniku bo mam takie coś na testach:
Obrazek

Obrazek


czekam na wasze propozycje
[url=http://www.toledoclubpolska.pl/viewtopic.php?t=4955&start=0[IMG]lucassiuss Toledo 1.9TDI ASV[/url]
Avatar użytkownika
lucassiuss
Forumowicz
 
Posty: 475
Dołączył(a): 12 czerwca 2011, o 13:17
Lokalizacja: Smardzewice
Car: Seat Toledo 1M
Engine: 1.9 TDI ASV

Postprzez DzieX » 7 kwietnia 2013, o 14:43

Dobrze Ci pokazuje prędkość i obroty (sprawdź z vagiem)?
Avatar użytkownika
DzieX
Junior Admin
 
Posty: 2124
Dołączył(a): 22 czerwca 2011, o 09:58
Lokalizacja: Warszawa
Car: Toledo 1M, Laguna 3
Engine: AGZ, M9R

Postprzez lucassiuss » 14 kwietnia 2013, o 16:18

Wysłany: 2013-04-07, 15:29
no właśnie nie sprawdzalem czy tak samo bede u Sonego to sprawdzimy

---------------------------------------

Czy da sie zamontować w liczniku tam gdzie jest godzina moduł do sprawdzania ile można zrobić km na zbiorniku np ile zostało km? czy trzeba wymienić licznik w którym jest taka opcja czy da sie dołożyć do tego co jest
[url=http://www.toledoclubpolska.pl/viewtopic.php?t=4955&start=0[IMG]lucassiuss Toledo 1.9TDI ASV[/url]
Avatar użytkownika
lucassiuss
Forumowicz
 
Posty: 475
Dołączył(a): 12 czerwca 2011, o 13:17
Lokalizacja: Smardzewice
Car: Seat Toledo 1M
Engine: 1.9 TDI ASV

Postprzez DzieX » 14 kwietnia 2013, o 16:48

Nie da rady - licznik musi być z kompem.
Avatar użytkownika
DzieX
Junior Admin
 
Posty: 2124
Dołączył(a): 22 czerwca 2011, o 09:58
Lokalizacja: Warszawa
Car: Toledo 1M, Laguna 3
Engine: AGZ, M9R

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Elektryka

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość

cron