[1L] Demontaż osłony i pokręteł temperatury, siły nawiewu

Wszystko o elektryce w aucie

Moderatorzy: remiq, Sony, CYRULIK, gurszczak, Roxon40

[1L] Demontaż osłony i pokręteł temperatury, siły nawiewu

Postprzez giuseppe » 18 października 2009, o 20:46

Witam

Chciałbym zdemontować panel wraz z pokrętłami od nawiewu, gdyż pokrętło siły nawiewu działa mi tylko na 4 biegu. Czy ktoś wie jak zdemontować cały ten panel nie uszkadzając i nie łamiąc niczego ?

Pzdr. J. :)
Ostatnio edytowano 2 lutego 2010, o 10:16 przez giuseppe, łącznie edytowano 1 raz
Jedź Seat, jedź !
giuseppe
Świeżak
 
Posty: 8
Dołączył(a): 11 października 2009, o 20:43
Lokalizacja: Malbork/Randers
Car:
Engine:

Postprzez szparagb » 19 października 2009, o 06:48

Panel nawiewu (jego front) jest na zatrzaski, więc żeby go zdjąć musisz go podważyć i delikatnie wyszarpnąć, wtedy dostaniesz się do mechanizmu. Trzyma się on na 4 śruby. Z tym że twój problem nie siedzi w samym panelu a prędzej w okolicach samego wentylatora. Tam jest termistor - rezystor, który za to odpowiada. Sam panel nawiewu jest tak prostą konstrukcją, że oprócz łamiących się plastików (mocowań) to tam nie ma się w zasadzie co popsuć.
Avatar użytkownika
szparagb
Forumowicz
 
Posty: 170
Dołączył(a): 2 maja 2009, o 19:55
Lokalizacja: Łódź
Car:
Engine:

Postprzez Jamal20 » 25 października 2009, o 16:00

Dokładnie jest tak jak mówi kolega wyżej. Twój problem to jest taka kostka którą znajdziesz nad nogami pasażera nad osłonką. Jest ona przykręcona chyba jedną śrubka. Kiedyś przez przypadek znalazłem to jak wymieniając filtr kabinowy natknąłem sie na wodę w przewodzie nawiewu. Po "sznurku" dotarłem do tego właśnie ustrojstwa. Jak wypiąłem to to nawiew działał tylko na 4 biegu a inne nie działały. Jak wpiąłem tą płytkę to napęd nawiewu działał na wszystkich biegach. Nazywa się to chyba fachowo REZYSTOR DMUCHAWY ALBO OPORNIK DMUCHAWY
A wygląda on tak:
Obrazek
Jamal20
Forumowicz
 
Posty: 19
Dołączył(a): 25 października 2009, o 12:09
Lokalizacja: Rabka-Zdrój
Car:
Engine:

Postprzez sebastianF » 25 października 2009, o 20:59

No OK. A Jak dmuchawa wcale nie działa?
sebastianF
Świeżak
 
Posty: 2
Dołączył(a): 10 października 2009, o 08:18
Lokalizacja: SOKOŁW PODLASKI
Car:
Engine:

Postprzez giuseppe » 25 października 2009, o 22:13

OK Dzięki Panowie za pomoc, teraz poszukam tego ustrojstwa na allegro, ew. gdzieś na szrocie, nie orientujecie się może czy taki sam rezystor/opornik montowany był również w ibizie, bo mam możliwość wyjęcia go z ibizy.

Pzdr. Julek.
Jedź Seat, jedź !
giuseppe
Świeżak
 
Posty: 8
Dołączył(a): 11 października 2009, o 20:43
Lokalizacja: Malbork/Randers
Car:
Engine:

Postprzez Jamal20 » 26 października 2009, o 08:55

Nie wiem czy podejdzie z Ibizy ale wtedy kiedy ja szukałem po necie co to takiego jest to natrafiłem na to coś właśnie na allegro i kosztowało coś koło 100. Wczoraj szukałem na allegro tego i nie znalazłem.

A co do nie działającej w ogóle dmuchawki to być może po prostu silnik dmuchawki sie spalił lub bezpiecznik.
Jamal20
Forumowicz
 
Posty: 19
Dołączył(a): 25 października 2009, o 12:09
Lokalizacja: Rabka-Zdrój
Car:
Engine:

Postprzez Lucas » 26 października 2009, o 16:19

Avatar użytkownika
Lucas
Forumowicz
 
Posty: 1362
Dołączył(a): 5 lipca 2009, o 23:54
Lokalizacja: Warszawa
Car: inne
Engine: inny

Postprzez Jamal20 » 26 października 2009, o 17:01

No trochę tego jest ale nie ma dokładnie tego co jest zamontowane w moim samochodzie. U mnie jest to jakby trochę dłuższe niż takie kwadratowe. Ale być moze kształt w tym przypadku nie ma znaczenia. Liczy się pewnie właściwości i parametry tego opornika.
Jamal20
Forumowicz
 
Posty: 19
Dołączył(a): 25 października 2009, o 12:09
Lokalizacja: Rabka-Zdrój
Car:
Engine:

Postprzez Lucas » 26 października 2009, o 17:34

a masz tam numer części nadrukowany ?
Bo można by po numerze poszukać
Avatar użytkownika
Lucas
Forumowicz
 
Posty: 1362
Dołączył(a): 5 lipca 2009, o 23:54
Lokalizacja: Warszawa
Car: inne
Engine: inny

Postprzez Jamal20 » 27 października 2009, o 08:10

Mieć pewnie mam ale musiałbym rozebrać to coś. Szczerze mówiąc nie wiem czy znajdę czas dziś po południu ale jak tylko chwile czasu znajdę to odkręcę zrobię ORDŻINAL fotusie i wstrzelę na forum.
Jamal20
Forumowicz
 
Posty: 19
Dołączył(a): 25 października 2009, o 12:09
Lokalizacja: Rabka-Zdrój
Car:
Engine:

Następna strona

Powrót do Elektryka

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości

cron