[1M] Panel climatronic

Wszystko o elektryce w aucie

Moderatorzy: remiq, Sony, CYRULIK, gurszczak, Roxon40

Postprzez Sony » 5 września 2013, o 00:45

Kwestia rozebrania panelu i sprawdzenia jak to wszystko wygląda na płytce etc. Ponoć są u Nas gumeczki, które odpowiadają za odpowiednie wyświetlanie cyfr etc. i one się wyrabiają. Przynajmniej tak wnioskuję po wcześniejszych wpisach w tym wątku. Nie rozbierałem osobiście panelu, ale kilka osób działało z tym tematem, więc pewnie się ktoś wypowie, np. koti :)
Pakiet TS on board : )
Obrazek
Avatar użytkownika
Sony
Junior Admin
 
Posty: 6705
Dołączył(a): 20 stycznia 2009, o 21:09
Lokalizacja: Piotrków Tryb.
Car: Seat Toledo 1M
Engine: 1.9 TDI ASV

Postprzez koti » 5 września 2013, o 07:20

futrosky, miałem ten sam problem. Tak jak Sony pisał nie stykają gumki, które łączą wyświetlacz z płytką. Gumka już trochę się wygniotła w miejscach styku z płytką i pewnie dlatego nie stykała.
Masz dwa wyjścia: łatwiejsze - wymiana panelu, trudniejsze - rozbieranie panelu, przeczyszczenie gumki od strony płytki i lekkie przesunięcie gumek. Tylko lepiej nie odklejaj gumki od wyświetlacza bo możesz pogorszyć.
Seat Toledo II, 1.9 TDI 110 KM ASV, 2000r.
Avatar użytkownika
koti
Moderator
 
Posty: 1391
Dołączył(a): 4 sierpnia 2008, o 16:50
Lokalizacja: Lidzbark Warmiński
Car: Seat Toledo 1M
Engine: 1.9 TDI

Postprzez futrosky » 18 września 2013, o 18:14

rozebrałem klimatronik i nie wiem o jakie gumki chodzi i jakie styki przeczyścić ? Zrobiłem pare fotek ( sory za jakoś ale telefon był pod ręką ) i chciałbym żeby ktoś mi zaznaczył co przeczyścić. Problem to nie pojawiająca się śnieżka. Czasami się pojawia i gdy klima jest OFF to jest przezroczysta a jak klima jest ON to śnieżka jest mocno wyrazista, albo wgl jej nie ma. Zależy jak leży że tak powiem, raz jest raz nie. Nie wiem od czego to uzależnione.
http://imageshack.us/photo/my-images/443/bpa6.jpg/
http://imageshack.us/photo/my-images/202/mvt2.jpg/
http://imageshack.us/photo/my-images/34/o7s.JPG/

prosiłbym o pomoc bo podobno da się to zreperować.

Pozdrawiam.
Avatar użytkownika
futrosky
Forumowicz
 
Posty: 236
Dołączył(a): 8 lipca 2013, o 19:22
Lokalizacja: Dąbrowa Górnicza
Car: Seat Toledo 1M
Engine: 1.9 TDI

Postprzez Danielek. » 18 września 2013, o 19:32

Obrazek Musisz wyprostować zaznaczone blaszki żeby oddzielić wyświetlacz od panela,po jego bokach będą owe gumki.
Avatar użytkownika
Danielek.
Forumowicz
 
Posty: 1853
Dołączył(a): 11 kwietnia 2011, o 21:34
Car: Seat Toledo 1M
Engine: 1.9

Postprzez misiekbig » 18 września 2013, o 20:11

Wiem z doświadczenia że na 90% nie poskutkuje takie czyszczenie. Robiłem cuda z tymi gumkami i jak było tak jest. nadal nie widać kawałka pierwszej cyfry i ikonki nawiewu na szybę :-x
Avatar użytkownika
misiekbig
Forumowicz
 
Posty: 365
Dołączył(a): 3 kwietnia 2012, o 22:05
Lokalizacja: Grójec
Car: Seat Toledo 1M
Engine: 1.8 20V

Postprzez futrosky » 18 września 2013, o 20:51

no niestety, rozebrałem, czyściłem, odginałem gumki. WSIO i nic :(
dzięki za pomoc a przy najbliższych wiatrach wymiana wyświetlacza.
Avatar użytkownika
futrosky
Forumowicz
 
Posty: 236
Dołączył(a): 8 lipca 2013, o 19:22
Lokalizacja: Dąbrowa Górnicza
Car: Seat Toledo 1M
Engine: 1.9 TDI

Postprzez koti » 18 września 2013, o 23:40

misiekbig, ja też to robiłem i u mnie pomogło. Robiłem to na podłączonym panelu i od razu patrzyłem czy pomogło, jak nie to przesuwałem gumki do momentu aż pojawiły się segmenty.
Seat Toledo II, 1.9 TDI 110 KM ASV, 2000r.
Avatar użytkownika
koti
Moderator
 
Posty: 1391
Dołączył(a): 4 sierpnia 2008, o 16:50
Lokalizacja: Lidzbark Warmiński
Car: Seat Toledo 1M
Engine: 1.9 TDI

panel od audi a3

Postprzez marcopolo37 » 8 stycznia 2014, o 12:53

panowie a może ktoś wie czy pasuje panel climatronica ad audi do toledo II-dodam że numery są te same 8L0820043D w audi a w seacie mam 1M0820043D poza pierwszymi ale wiadomo to są oznaczenia marki
marcopolo37
Forumowicz
 
Posty: 12
Dołączył(a): 17 września 2010, o 10:29
Lokalizacja: ostrowiec św
Car:
Engine:

Postprzez regii.kr » 8 stycznia 2014, o 12:57

myślę że powinien pasować bo konsola jest taka sama w A3 no to trzeba zobaczyć
Avatar użytkownika
regii.kr
Sponsor
 
Posty: 903
Dołączył(a): 12 sierpnia 2009, o 19:47
Lokalizacja: Kraków
Car: Seat Toledo 1M
Engine: 1.9 TDI

Postprzez Danielek. » 8 stycznia 2014, o 21:24

Ja mam w swoim Toledo panel z A3,działa bez problemu jedynie ma delikatnie inny kształt obudowy przez co ramka odstaje po bokach.
Szukam ramki od A3 w dobrych pieniądzach i pomodzę tak że będzie wyglądać jak z fabryki ;-)
Jeśli ktoś ma rozlany wyświetlacz to warto kupić ten od A3 razem z ramką bo koszt wyjdzie 1/3 tego co za dedykowany do Toledo/Leona.
Jeszcze jedno spostrzeżenie to takie że wyświetlacz nie jest szklany tylko chyba foliowy więc mniejsze prawdopodobieństwo że się rozleje :-)

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Avatar użytkownika
Danielek.
Forumowicz
 
Posty: 1853
Dołączył(a): 11 kwietnia 2011, o 21:34
Car: Seat Toledo 1M
Engine: 1.9

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Elektryka

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość

cron