[1M] Panel climatronic

Wszystko o elektryce w aucie

Moderatorzy: remiq, Sony, CYRULIK, gurszczak, Roxon40

[1M] Panel climatronic

Postprzez Pablo_0043 » 25 czerwca 2009, o 11:05

Cześć. Tak jak w temacie. Chodzi o Tolka 1M. Ostatnio panel od climy zrobił sie praktycznie nie czytelny. Nie raz jest tak że normalnie wszystko widać a nie raz że praktycznie nic lub ewentualnie nie które kreski są widoczne. Ogólnie nawiew, klima wszystko sprawne. Tylko ten wyświetlacz...
Jakieś propozycje co z tym zrobić? Dlaczego tak się dzieje?
Ostatnio edytowano 16 czerwca 2011, o 14:20 przez Pablo_0043, łącznie edytowano 2 razy
>>Bóg stworzył Seata bo wie co to jest prawdziwe piękno.. a Opla?? Bo ma poczucie humoru<< :)
Avatar użytkownika
Pablo_0043
Forumowicz
 
Posty: 351
Dołączył(a): 30 września 2008, o 20:07
Lokalizacja: Głogów
Car:
Engine:

Postprzez Robo » 25 czerwca 2009, o 11:11

Najprawdopodobniej pada wyświetlacz. Koszt modułu sterującego od 300 zł na Allegro do ok 2000 w ASO
Avatar użytkownika
Robo
Junior Admin
 
Posty: 416
Dołączył(a): 12 sierpnia 2008, o 13:49
Lokalizacja: Bydgoszcz
Car:
Engine:

Postprzez Tomas » 25 czerwca 2009, o 11:54

Tak jak Robo napisał. Na alledrogo używka w granicach 200-300zł, ale najpierw spróbuj przeczyścić styki w kostce za wyświetlaczem (trzeba wymontować panel). Gdzieś czytałem, że potrafą się zasyfić czy zaśniedzieć i takie podczyszczenie załatwia sprawę. Jak to nic nie da, to załatwiaj sobie działającą używkę z allegro :)
Jak mawiają daltoniści "Życie jest jak tęcza - raz czarne, raz białe" ;)
Avatar użytkownika
Tomas
Sponsor
 
Posty: 815
Dołączył(a): 10 lipca 2008, o 11:29
Lokalizacja: Olsztyn
Car:
Engine:

Postprzez Pablo_0043 » 1 lipca 2009, o 20:04

tak wiec panel idzie do wzmiany..
wie ktos jak go zdemonowac.. :?: bo auto rodzicow i nie chce niczego uszkodzic
>>Bóg stworzył Seata bo wie co to jest prawdziwe piękno.. a Opla?? Bo ma poczucie humoru<< :)
Avatar użytkownika
Pablo_0043
Forumowicz
 
Posty: 351
Dołączył(a): 30 września 2008, o 20:07
Lokalizacja: Głogów
Car:
Engine:

Postprzez Tomas » 2 lipca 2009, o 07:04

a to jest pytanie za 100 punktów, bo też mam podobny problem z moim wyświetlaczem climatronic i jak na razie nie wiem jak się za to zabrać. Boję się, że jak się za to zabiorę, to więcej uszkodzę niż naprawię ;)
Jak mawiają daltoniści "Życie jest jak tęcza - raz czarne, raz białe" ;)
Avatar użytkownika
Tomas
Sponsor
 
Posty: 815
Dołączył(a): 10 lipca 2008, o 11:29
Lokalizacja: Olsztyn
Car:
Engine:

Postprzez koti » 2 lipca 2009, o 07:51

Znalezione w necie ale jeszcze nie sprawdzone:

Najpierw odkręcić popielniczkę. Nad popielniczka jest jedna śrubka od ramki, którą trzeba odkręcić. Później trzeba wyjąc radio i powyjmować guziczki od awaryjnych i tylnej szyby i delikatnie wyjąć cala ramkę. Po zdjęciu ramki pokazują się śrubki od panela klimy.

Sprawdzał to ktoś?
Seat Toledo II, 1.9 TDI 110 KM ASV, 2000r.
Avatar użytkownika
koti
Moderator
 
Posty: 1391
Dołączył(a): 4 sierpnia 2008, o 16:50
Lokalizacja: Lidzbark Warmiński
Car: Seat Toledo 1M
Engine: 1.9 TDI

Postprzez sroczkin » 17 sierpnia 2009, o 21:39

witam
nie wiem czy to jeszcze komuś potrzebne ale ja miałem podobny przypadek tylko ze u mnie w wyniku nieszczesliwego wypadku pękł i wylał sie wyświetlacz zakupłlem używke na allegro za 180 zl demontarz w miare prosty ale jesli ktos ma radio orginal to bez kluczy do radia sie nie obejdzie robimy tak otwieramy popielniczke i tam wewnatrz jej odkrecamy 2 sroby nastepnie demontujemy radio po bokach ukaza nam sie 2 kolejne sroby odkrecamy je i wtedy powoli wyczepiajac z zatrzaskow zdejmujemy ramke nie trzeba zdejmowac goziczkow gdyz one trzymaja sie same w sobie a ramka tylko robi otoczke wokol nich po zdjeciu ramki ukaza nam sie 2 sroby po bokach panelu climatronika odkrecamy je i wyjmujemy panel z tylu podlaczone so do niego 3 kostki ot cala polityka ale tylko dla tych co jak ja maja radio nie fabryczne sroby mocujace zaslepki trzymaja tez ramke do orginalnego potrzeba specjalnych kluczy do demonarzu radia mozna je nabyc na allegro lub podjechac do sklepu gdzie montuja radia i zrobic kocie oczy do pracownika :roll:
Avatar użytkownika
sroczkin
Forumowicz
 
Posty: 150
Dołączył(a): 16 sierpnia 2009, o 11:47
Lokalizacja: gdynia
Car:
Engine:

Postprzez WOLF69 » 7 września 2009, o 22:04

sroczkin, masz całkowitą racje, nic dodac nic ujać, Ja ostatnio wymieniałem tą ramkę bo poprzedni właściciel(jakis amator) połamał ją przy wyjmowaniu czy coś tam grzebał.

Piękny opis, nadaje sie do otwarcia nowego działu z krutkimi poradami i pomocami technicznymi tego typu. Pozdrawiam ;-)
http://www.5fantastic.pl/mojepliki Dokumenty-Motoryzacja

Moj Tolek viewtopic.php?t=1289

OSTATNI TEST SZYBKOSCI (20/07/12) NA TRASIE - 210 KM/H
Avatar użytkownika
WOLF69
Forumowicz
 
Posty: 368
Dołączył(a): 23 maja 2009, o 09:55
Lokalizacja: Ryde I.O.W. UK
Car:
Engine:

Postprzez koti » 3 grudnia 2009, o 00:40

Instrukcja jak zdemontować panel climatronica LINK
Seat Toledo II, 1.9 TDI 110 KM ASV, 2000r.
Avatar użytkownika
koti
Moderator
 
Posty: 1391
Dołączył(a): 4 sierpnia 2008, o 16:50
Lokalizacja: Lidzbark Warmiński
Car: Seat Toledo 1M
Engine: 1.9 TDI

Postprzez kornat » 17 marca 2010, o 15:42

Tak z ciekawości chciałbym się dowiedzieć czy jest podświetlany LED'ami i czy żarówkami panel climatronika oraz reszta podświetlenia?
Avatar użytkownika
kornat
Forumowicz
 
Posty: 2452
Dołączył(a): 13 listopada 2009, o 22:48
Lokalizacja: Tarnobrzeg
Car: Seat Toledo 1M
Engine: 1.9 TDI AHF

Następna strona

Powrót do Elektryka

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości

cron