[1M] Alternator / Regulator napięcia

Tematy ogólno-techniczne

Moderatorzy: remiq, Sony, CYRULIK, Roxon40, peter174

[1M] Alternator

Postprzez hCYk » 6 listopada 2015, o 17:19

Ładowanie mierzyłem zaraz po uruchomieniu silnika.
Obrazek
hCYk
Forumowicz
 
Posty: 119
Dołączył(a): 28 października 2015, o 20:00
Lokalizacja: Jarosław
Car: Seat Toledo 1M
Engine: 1.6 16V

[1M] Alternator

Postprzez vwir » 7 listopada 2015, o 08:29

Ale nie 13,1V, bez przesady...
Avatar użytkownika
vwir
Sponsor
 
Posty: 2781
Dołączył(a): 20 listopada 2009, o 10:58
Lokalizacja: okolice Krosna
Car: DS5, Leaf
Engine: 2.0HDI, EE

Re: [1M] Alternator

Postprzez Roxon40 » 7 listopada 2015, o 12:54

Tak. Też mam skoki ale w granicach 13.8 - 14.1 V. W przypadku napięcia podczas ładowania w granicach 13.1V uważnie przyjrzałbym się alternatorowi.

Wysłane z mojego GT-I9300 przy użyciu Tapatalka
....... Było 121,8 KM i 253,1 Nm .......
....... Było 137,1 KM i 303,2 Nm .......
:one: Jest 154,5 KM i 339,7Nm :582:
:diabelek: EcuProject :diabelek:
Avatar użytkownika
Roxon40
Moderator
 
Posty: 4156
Dołączył(a): 14 listopada 2009, o 23:37
Lokalizacja: Zabrze
Car: Seat Toledo 1M
Engine: 1.9 TDI ASV+

Re: [1M] Alternator

Postprzez hCYk » 7 listopada 2015, o 14:55

vwir napisał(a):Ale nie 13,1V, bez przesady...

No przecież nie kłamię. Mechanik podłączył pod akumulator ten cały Multimetr czy jak to się tam nazywa, uruchomił silnik i napięcie jakie się pokazało wynosiło 13.1V.
Obrazek
hCYk
Forumowicz
 
Posty: 119
Dołączył(a): 28 października 2015, o 20:00
Lokalizacja: Jarosław
Car: Seat Toledo 1M
Engine: 1.6 16V

[1M] Alternator

Postprzez irocket » 7 listopada 2015, o 15:03

Dziś byłem z tatą, bo u niego w scenicu padł alternator - przetarły się tulejki na komutatorze (do 0) i rozwaliło regulator napięcia razem ze szczotkami. Po poskładaniu i odpaleniu 14,3V ładowania, przy obciążeniu światłami 14,1V. Co do kosztów, to w 150zł z częściami i naprawą się zamknęło
Obrazek
Avatar użytkownika
irocket
Sponsor
 
Posty: 1058
Dołączył(a): 3 sierpnia 2013, o 12:46
Lokalizacja: Rzeszów / Krosno
Car: Seat Toledo 1L
Engine: 1.9TDi 1Z

Re: [1M] Alternator

Postprzez vwir » 7 listopada 2015, o 20:54

hCYk napisał(a):
vwir napisał(a):Ale nie 13,1V, bez przesady...

No przecież nie kłamię. Mechanik podłączył pod akumulator ten cały Multimetr czy jak to się tam nazywa, uruchomił silnik i napięcie jakie się pokazało wynosiło 13.1V.

Nikt nie mówi, że kłamiesz. Tylko chodzi o to, że tak niskiego napięcia nie można tłumaczyć zmiennym napięciem zależnym od temperatury. Po prostu padł alternator i tyle.
Avatar użytkownika
vwir
Sponsor
 
Posty: 2781
Dołączył(a): 20 listopada 2009, o 10:58
Lokalizacja: okolice Krosna
Car: DS5, Leaf
Engine: 2.0HDI, EE

[1M] Alternator

Postprzez hCYk » 9 listopada 2015, o 17:21

Cóż byłem u tego elektryka i okazało się ze auto praktycznie nie ma ładowania. Maksymalną wartość jaka udało się uzyskać to bylo nie cale 13.4V. Możliwe ze tylko szczotki się skończyły. Regulator napięcia od razu wykluczyliśmy z racji tego ze wtedy ładowałby za mocno. Zaraz po włączeniu silnika i świateł pokazywał nie cale 12V ale po chwili zaczęło rosnąć aż do 12.8v. A to tylko przy włączonych światłach, bez klimy i radia. Zastanawiam się tylko jak to zrobić, gdybym chciał sam to musiałbym znaleźć kogoś kto ma kanał i pomógłby mi to wymontować i wtedy dać ten alternator temu elektrykowi czy może zrobić wszystko za jednym razem w warsztacie bo i tak będą to wszystko rozkręcać z racji tego że chce wymienić kompletny rozrząd tyle ze wtedy wiąże się to z większymi kosztami.
Obrazek
hCYk
Forumowicz
 
Posty: 119
Dołączył(a): 28 października 2015, o 20:00
Lokalizacja: Jarosław
Car: Seat Toledo 1M
Engine: 1.6 16V

[1M] Alternator

Postprzez DzieX » 9 listopada 2015, o 17:39

W 1.6 trzeba kanał do tego?
Seat Toledo 3.2 V6
facebook, forum
Avatar użytkownika
DzieX
Junior Admin
 
Posty: 2158
Dołączył(a): 22 czerwca 2011, o 09:58
Lokalizacja: Warszawa
Car: Toledo 1M, Laguna 3
Engine: AGZ, M9R

[1M] Alternator

Postprzez hCYk » 9 listopada 2015, o 17:54

Jeżeli chce się wyciągnąć od spodu to tak. Przynajmniej tak mi mówili. Nie wiem ile w tym prawdy. Górą też się nie zmieści bez odkręcania kompresora klimatyzacji.
Obrazek
hCYk
Forumowicz
 
Posty: 119
Dołączył(a): 28 października 2015, o 20:00
Lokalizacja: Jarosław
Car: Seat Toledo 1M
Engine: 1.6 16V

[1M] Alternator

Postprzez DzieX » 9 listopada 2015, o 18:04

Ok, przyznaję że myślałem że lokalizacja alternatora jest podobnie jak w 2.3:

Obrazek
Seat Toledo 3.2 V6
facebook, forum
Avatar użytkownika
DzieX
Junior Admin
 
Posty: 2158
Dołączył(a): 22 czerwca 2011, o 09:58
Lokalizacja: Warszawa
Car: Toledo 1M, Laguna 3
Engine: AGZ, M9R

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Ogólne

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 6 gości

cron