Mechanizm podnoszenia szyby / opadająca szyba

Tematy ogólno-techniczne

Moderatorzy: remiq, Sony, CYRULIK, Roxon40, peter174

Postprzez Radziu » 19 marca 2014, o 11:17

bartekmk napisał(a):tomsz666, nie nie, strzeliło ewidentnie wiec coś pękło i teraz mieli.

pewnie ten plastik podnoszacy szybe, tez tak mialem. koszt 10 zł. + troche pracy przy wymianie.
Avatar użytkownika
Radziu
Forumowicz
 
Posty: 749
Dołączył(a): 7 czerwca 2011, o 13:06
Lokalizacja: Gorzów / Szczecin
Car: Seat Toledo 1M
Engine: 1.8 20V

Postprzez bartekmk » 19 marca 2014, o 11:58

Radziu, te plastikowe kwadratowe dupsiki? o to to - http://allegro.pl/toledo-leon-fabia-bee ... 46551.html?
Avatar użytkownika
bartekmk
Sponsor
 
Posty: 1668
Dołączył(a): 5 marca 2011, o 21:55
Lokalizacja: Katowice
Car: Seat Toledo 1M
Engine: ASV++

Postprzez spec » 19 marca 2014, o 12:15

bartekmk, tak ten element strzelił na 99%. Jak pęka ten ten element to naciąg linek znika i wmielają się sam mechanizm - efekt - trzeba kupić całość. Ja bym się bał kupować nieoryginalne szyby z mechanizmem - zawsze jest szansa, że coś będzie niedokładnie zrobione i będzie kosiło szybę. Ja zawsze kupuje:
http://allegro.pl/seat-toledo-2-leon-li ... 17894.html
i od razu dwa plastiki wymieniam.
spec
Forumowicz
 
Posty: 842
Dołączył(a): 27 stycznia 2010, o 21:44
Lokalizacja: Rzeszów
Car: Seat Toledo 1M
Engine: 1.9 TDI

Postprzez Radziu » 19 marca 2014, o 12:20

tak wlasnie ten. mialem te same ojawy. raz mi pekl podczas opuszczania szyby i spadla na dol (pekniety byl wczesniej jeden, gdy i drugi sie uszkodzil - szyba spadla.

nie wiem dlaczego kolega wyzej sugeruja kupic calosc, ja mialem tak z obiema przednimi szybami i skonczylo sie na wymianie tych plastikow i w jednej i drugiej sytuacji. moze to "wmielanie" to nie zasada i akurat mi sie nie wmielily? widocznie mialem szczescie i to dwukrotnie ;)
Avatar użytkownika
Radziu
Forumowicz
 
Posty: 749
Dołączył(a): 7 czerwca 2011, o 13:06
Lokalizacja: Gorzów / Szczecin
Car: Seat Toledo 1M
Engine: 1.8 20V

Postprzez lolek » 19 marca 2014, o 14:12

Ja musialem wymieniac caly mechanizm. Linka sie tak pogiela, wymiela, rozgiela, ze nadawala sie tylko do wywalenia. Wolalem nie ryzykowac. Zwlaszcza, ze jest ona dosyc mocno napieta.
lolek
Forumowicz
 
Posty: 337
Dołączył(a): 23 listopada 2009, o 12:05
Lokalizacja: Warszawa
Car: Seat Toledo 1M
Engine: 1.9 TDI

Postprzez spec » 19 marca 2014, o 14:31

Jeżeli się urwie i nikt nie będzie naciskał przycisków to ok. Ale jak się już ktoś bawi przyciskiem kręcąc góra dół to linka się zmieli i będzie pupa.
spec
Forumowicz
 
Posty: 842
Dołączył(a): 27 stycznia 2010, o 21:44
Lokalizacja: Rzeszów
Car: Seat Toledo 1M
Engine: 1.9 TDI

Postprzez Radziu » 19 marca 2014, o 14:43

u mnie jedna linka nawet zostala na tym plastiku ktory sie polamal. za drugim razem w drugiej szybie zwinela sie, ale bez wiekszego problemu sobie poradzilem z jej ponownym nawinieciem tam gdzie byc powinna.
Avatar użytkownika
Radziu
Forumowicz
 
Posty: 749
Dołączył(a): 7 czerwca 2011, o 13:06
Lokalizacja: Gorzów / Szczecin
Car: Seat Toledo 1M
Engine: 1.8 20V

Postprzez spec » 19 marca 2014, o 15:31

No to miałeś szczęście. Ja robiłem z 10 różnych drzwi i tylko raz linka się nadawała do nawinięcia ale to było już druciarstwo - tak chciał właściciel to się zrobiło.
Zwykle linka gnie się tak, że wyprostować ją bez guzów nie ma szans a "kółko" na które się nawija traci wszystkie rowki. Za dużo jest roboty z rozebraniem drzwi, żeby składać na starych częściach.
spec
Forumowicz
 
Posty: 842
Dołączył(a): 27 stycznia 2010, o 21:44
Lokalizacja: Rzeszów
Car: Seat Toledo 1M
Engine: 1.9 TDI

Postprzez tomsz666 » 19 marca 2014, o 22:19

Ja założyłem nowy podnośnik bo nie chciałem się bawić z zakładaniem linki. Szyby nie kosi i wszystko jest ok. To na pewno nie pierwsza taka usterka w tym aucie. Przy rozbieraniu było widać, że ktoś już tam majstrował.
tomsz666
Forumowicz
 
Posty: 60
Dołączył(a): 29 października 2012, o 11:11
Lokalizacja: Białystok
Car:
Engine:

Postprzez Radziu » 20 marca 2014, o 08:37

tomsz666 napisał(a): To na pewno nie pierwsza taka usterka w tym aucie. Przy rozbieraniu było widać, że ktoś już tam majstrował.

u mnie to samo bylo. szybki robilem rok temu i poki co dzialaja bez problemu obie
Avatar użytkownika
Radziu
Forumowicz
 
Posty: 749
Dołączył(a): 7 czerwca 2011, o 13:06
Lokalizacja: Gorzów / Szczecin
Car: Seat Toledo 1M
Engine: 1.8 20V

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Ogólne

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 4 gości

cron