[1M] Trzęsie kierownicą

Tematy ogólno-techniczne

Moderatorzy: remiq, Sony, CYRULIK, Roxon40, peter174

[1M] Trzęsie kierownicą

Postprzez sobieraj10 » 13 marca 2009, o 11:17

Witam! Koledzy proszę o rade, mam oto takie problemy ze swoim Tolkiem:

1 Jak przyspieszam to czuć wyraźnie jak całe auto wibruje, jak utrzymuje ta sama prędkość to wibracje ustają ale i tak są jeszcze wyczuwalne szczególnie na kierownicy. Co może być tego przyczyną?? Dodam jeszcze że mam do wymiany oponę z przodu bo jest na rantach łysa bo poprzedni właściciel jeździł praktycznie na kapciu, ale czy to by była przyczyna??

2 Drugi problem to jak jadę i hamuję silnikiem tzn. np na trzecim biegu bez gazu i autko zwalnia i zbliża się do obrotów rzędu 1500 to czuć czasami takie szarpnięcie jakby się zdławił (lub brakowało ropki) a później obroty dalej swobodnie spadają.

Proszę o porady :-)
Ostatnio edytowano 9 listopada 2010, o 00:46 przez sobieraj10, łącznie edytowano 1 raz
Avatar użytkownika
sobieraj10
Forumowicz
 
Posty: 83
Dołączył(a): 31 grudnia 2008, o 15:15
Lokalizacja: Karlino
Car:
Engine:

Postprzez maniekmc » 13 marca 2009, o 12:28

1- wymień opony, ustaw zbieżność i sprawdź czy nie masz luzu na końcówkach drążków, póżniej sprawdz poduszki pod silnikiem. jeżeli to wszystko bedzie grało, to nie powinieneś mieć dragań.
2- nie doradzę na temat diesla :D
[center]Obrazek[/center]
Avatar użytkownika
maniekmc
Forumowicz
 
Posty: 845
Dołączył(a): 19 maja 2008, o 15:02
Lokalizacja: Warszawa
Car:
Engine:

Postprzez sz.p.bartek » 13 marca 2009, o 16:29

Wibracje przy przyspieszaniu to mi wygląda na koło dwumasowe :-/
Toledo II TDI ASV+ Powered by TUNE-UP
Avatar użytkownika
sz.p.bartek
Forumowicz
 
Posty: 270
Dołączył(a): 20 maja 2008, o 15:10
Lokalizacja: Trójmiasto
Car: ...
Engine: ...

Postprzez sobieraj10 » 13 marca 2009, o 16:47

sz.p.bartek napisał(a):Wibracje przy przyspieszaniu to mi wygląda na koło dwumasowe :-/


Kolego ale z tego co wiem to moj Tolek nie ma dwumasy. Jest to silnik ALH 90KM
Avatar użytkownika
sobieraj10
Forumowicz
 
Posty: 83
Dołączył(a): 31 grudnia 2008, o 15:15
Lokalizacja: Karlino
Car:
Engine:

Postprzez dany_2 » 13 marca 2009, o 17:46

ami to wygląda na poduszki pod silnikiem. Sprawdź je ;-)
Avatar użytkownika
dany_2
Forumowicz
 
Posty: 825
Dołączył(a): 9 września 2008, o 09:11
Lokalizacja: Jelenia Góra
Car:
Engine:

Postprzez bartek » 13 marca 2009, o 18:12

Jak koledzy piszą, trzeba sprawdzać po kolei zwias, poduchy silnika itd... może być wiele powodów. Sprawdzać, sprawdzać, .... ;-) coś jest walnięte, a my możemy sobie tu strzelać :-D
RB Auto - warsztat samochodowy
Olsztyn, Kołobrzeska 50
www.rbauto.eu
Zapraszamy
Avatar użytkownika
bartek
Sponsor
 
Posty: 2115
Dołączył(a): 4 listopada 2008, o 22:12
Lokalizacja: Olsztyn
Car: Seat Toledo 1M
Engine: 1.9 TDI

Postprzez sobieraj10 » 13 marca 2009, o 19:50

Nom na dniach wymieniam opony potem drażki i zobaczymy mam nadzieje ze pomoże.

Ale niestety dzis pojawil sie kolejny problem :evil: nie wiem czy to turbo czy przeplywka, ale jadac wyprzedzalem 2 tiry wiec 3 bieg i but a on przy 3500obr nagle stracil moc i sie zmulil ze nie szlo przyspieszac masakra :-( Wiec go zgasilem i p chwili odpalilem i buta na kazdym biegu pod czerwone pole i bylo ok ale widze ze juz cos zaczyna siadac :-/
Avatar użytkownika
sobieraj10
Forumowicz
 
Posty: 83
Dołączył(a): 31 grudnia 2008, o 15:15
Lokalizacja: Karlino
Car:
Engine:

Postprzez lukasz Jurek » 13 marca 2009, o 20:09

sobieraj10.Co do braku mocy ja miałem tak samo wymieniłem przepływke zaworki N-75 i dalej nic niepotrzebne koszty.Wymieniłem Turbo i PROBLEM zniknął.Odrazu do Turbo radzę Ci przejść.
luki
lukasz Jurek
Forumowicz
 
Posty: 70
Dołączył(a): 1 grudnia 2008, o 21:48
Lokalizacja: Stary Sącz
Car:
Engine:

Postprzez Dyzio » 13 marca 2009, o 20:43

sobieraj10, z tym problemem
sobieraj10 napisał(a):Ale niestety dzis pojawil sie kolejny problem :evil: nie wiem czy to turbo czy przeplywka, ale jadac wyprzedzalem 2 tiry wiec 3 bieg i but a on przy 3500obr nagle stracil moc i sie zmulil ze nie szlo przyspieszac masakra :-( Wiec go zgasilem i p chwili odpalilem i buta na kazdym biegu pod czerwone pole i bylo ok ale widze ze juz cos zaczyna siadac :-/


borykam sie takze z Pablem , dzisiaj podłączyłem go pod Vaga i pokazuje to :

Obrazek

Więc moze ktoś teraz wytłumaczy czy to zapiekły sie łopatki na turbinie czy komp swiruje ?
Bóg dał nam nogi, abyśmy doszli tam, gdzie nie dojedziemy na glebie :]
Avatar użytkownika
Dyzio
Forumowicz
 
Posty: 195
Dołączył(a): 27 grudnia 2008, o 20:10
Lokalizacja: Głogów
Car:
Engine:

Postprzez gurszczak » 13 marca 2009, o 21:03

lopatki na turbinie prawdopodobnie generalnie sprawdzic przewody, zawor i jak cos to wymiana badz regeneracja turbo.
Ale ten watek juz wiele razy byl poruszany na forum wiec zapraszam do przesledzenia tych postów.
Pozdrawiam Gurszczak

Obrazek

Gurszczak i jego Hultaj
Avatar użytkownika
gurszczak
Administrator
 
Posty: 630
Dołączył(a): 20 maja 2008, o 06:05
Lokalizacja: Grudusk
Car: Hyundai
Engine: ix35

Następna strona

Powrót do Ogólne

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 5 gości

cron