Dwumas - jak jeździć, objawy niedomagania itp.

Tematy ogólno-techniczne

Moderatorzy: Sony, CYRULIK, remiq, Roxon40, peter174

Postprzez turo204 » 5 kwietnia 2015, o 13:11

Panowie czytałem że przy redukcji u was czasem piszczy przy puszczaniu sprzęgła. A u mnie dodatkowo piszczy gdy wrzucam sobie 3 albo 4 bieg. Czasem na innych także. Dzieje się tak trzy lata... Czasem i 2 miesiące nic nie słychać a czasem non stop.
Dodatkowo zauważyłem że gdy jadę na 3 około 65km/h i wcisnę i puszczę sprzęgło i pisk (ostatnio taki okres ma tolek) ale gdy wcisnę sprzęgło i dam gazu tak do 1500 obr i puszczę to nie piszczy... Już mnie to doprowadza do furii i chce to zrobić ale muszę wiedzieć co to.
Podejrzewam łożysko oporowe albo dociskowe. Potrzebuje tylko potwierdzenia...
Toledo 2 99 1.9 TDI 110 KM
turo204
Forumowicz
 
Posty: 55
Dołączył(a): 16 marca 2012, o 11:07
Lokalizacja: Łomża
Car:
Engine:

Postprzez Kitaj » 6 kwietnia 2015, o 00:19

Łozysko raczej huczy a nie piszczy :)
Było:
Toledo 1M 1.9 AGR+ [*] :(
Audi A6C5 Quattro 2.8 [*]
------------------------------
Jest:
:579: :585: BMW E46 XD M57D30 "Karwan" :585: :579: Obrazek
:579: BMW E39 M54B25 "Na Leniu" :579:
------------------------------
Avatar użytkownika
Kitaj
Forumowicz
 
Posty: 2816
Dołączył(a): 1 lipca 2008, o 23:52
Lokalizacja: Okolice Oławy
Car: E46 330xd/A6 C5 2.8
Engine: M57D30/2.8 ALG

Postprzez turo204 » 6 kwietnia 2015, o 10:25

Hmmm czyli co to piszczy? Co mam wymienić?
turo204
Forumowicz
 
Posty: 55
Dołączył(a): 16 marca 2012, o 11:07
Lokalizacja: Łomża
Car:
Engine:

Postprzez Alicante » 9 kwietnia 2015, o 12:00

Aktualnie mi pewnie padł dwumas,
wczoraj jade delikatnie 60km/h na 4 i cos pukneło... auto przestało reagować na sprzegło,
nie dało sie ruszyc, cofną i holowanie do mechanika, teraz czekam co wyjdzie

Nachodza mnie mysli, jak trzebabedzie wymienić sprzegło z dwumasem,
to czy nie założyć na sztywno bez dwumasu, zeby miec juz spokoj?
Jakie są różnice w użytkowania? jakieś drgania, wibracje?
Alicante
Forumowicz
 
Posty: 106
Dołączył(a): 25 grudnia 2010, o 14:17
Lokalizacja: Kraków / Mielec
Car: Toledo 1M Sport
Engine: 1,9 TDI ASZ

Postprzez vwir » 9 kwietnia 2015, o 12:08

Najpierw zobacz, co się stało. Mogło coś się zrąbać w wysprzęgliku albo pedale sprzęgła. Puknięcie i brak sprzęgła to nie objaw uszkodzonej dwumasy.
Do ASZ-ta nie wsadzisz jednomasy w prosty sposób. Znaczy wsadzisz - Valeo (które nie grzeszy jakością).
Avatar użytkownika
vwir
Sponsor
 
Posty: 2827
Dołączył(a): 20 listopada 2009, o 10:58
Lokalizacja: okolice Krosna
Car: DS5, Leaf
Engine: 2.0HDI, EE

Postprzez Alicante » 9 kwietnia 2015, o 13:58

vwir napisał(a):Do ASZ-ta nie wsadzisz jednomasy w prosty sposób. Znaczy wsadzisz - Valeo (które nie grzeszy jakością).


Dzieki za cenne info, przeczytałem włąsnie cały wątek, i przekonałem sie tylko ze dwumasa zostanie.
Ponadto cenie sobie komfort jazdy przy dwumasie, np. puszczajac gaz, auto płynie dalej, jak sie przesiadam do benzyniaków to czuej ten brak...odrazu przydławi i dohamowywuje...
Alicante
Forumowicz
 
Posty: 106
Dołączył(a): 25 grudnia 2010, o 14:17
Lokalizacja: Kraków / Mielec
Car: Toledo 1M Sport
Engine: 1,9 TDI ASZ

Postprzez kornat » 9 kwietnia 2015, o 14:00

Do ASZ możesz zapakować dwumasę z Sharana BTB, która więcej przenosi.
Avatar użytkownika
kornat
Forumowicz
 
Posty: 2452
Dołączył(a): 13 listopada 2009, o 22:48
Lokalizacja: Tarnobrzeg
Car: Seat Toledo 1M
Engine: 1.9 TDI AHF

Postprzez Kitaj » 9 kwietnia 2015, o 21:21

Alicante napisał(a): auto przestało reagować na sprzegło,
nie dało sie ruszyc, cofną i holowanie do mechanika,


Ale nie dało się wbić biegu czy bieg wchodził a nie dało się ruszyć bo jak tak to szybciej obstawiam pękniętą półoś albo przegub :-)
Było:
Toledo 1M 1.9 AGR+ [*] :(
Audi A6C5 Quattro 2.8 [*]
------------------------------
Jest:
:579: :585: BMW E46 XD M57D30 "Karwan" :585: :579: Obrazek
:579: BMW E39 M54B25 "Na Leniu" :579:
------------------------------
Avatar użytkownika
Kitaj
Forumowicz
 
Posty: 2816
Dołączył(a): 1 lipca 2008, o 23:52
Lokalizacja: Okolice Oławy
Car: E46 330xd/A6 C5 2.8
Engine: M57D30/2.8 ALG

Postprzez Alicante » 10 kwietnia 2015, o 10:14

Kitaj napisał(a):
Alicante napisał(a):bieg wchodził a nie dało się ruszyć)


biegi wszystkie wchodziły bez problemu, ale ruszyc sie nie dało.
Alicante
Forumowicz
 
Posty: 106
Dołączył(a): 25 grudnia 2010, o 14:17
Lokalizacja: Kraków / Mielec
Car: Toledo 1M Sport
Engine: 1,9 TDI ASZ

Postprzez vwir » 10 kwietnia 2015, o 10:32

To pewnie przegub wewnętrzny się odkręcił. To się zdarza.
Avatar użytkownika
vwir
Sponsor
 
Posty: 2827
Dołączył(a): 20 listopada 2009, o 10:58
Lokalizacja: okolice Krosna
Car: DS5, Leaf
Engine: 2.0HDI, EE

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Ogólne

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 4 gości

cron