[ALL] Klimatyzacja

Tematy ogólno-techniczne

Moderatorzy: remiq, Sony, CYRULIK, Roxon40, peter174

[ALL] Klimatyzacja

Postprzez vwir » 26 lipca 2017, o 13:15

Inne sprężarki często mają inne wyjście przewodów ciśnieniowych z tyłu. A jako iż są one dość sztywne to ciężko je będzie na przykład obrócić. Nie musisz się upierać nad konkretnie identyczną, ale sprawdź, jakie ma zamienniki. Na przykład tutaj: https://www.ucando.pl/p/kompresor-klima ... 26D402-447
Avatar użytkownika
vwir
Sponsor
 
Posty: 2783
Dołączył(a): 20 listopada 2009, o 10:58
Lokalizacja: okolice Krosna
Car: DS5, Leaf
Engine: 2.0HDI, EE

[ALL] Klimatyzacja

Postprzez bartekmk » 31 lipca 2017, o 08:06

4 raz usterka sprzęgła kompresora. Oryginalne się zerwało więc założyłem nowe, które po 2 latach się zepsuło i nie rozłączało klimy. Założyłem kolejne które po 2 latach się odkręciło (!) i 2 miesiące temu założyłem następne, które wczoraj się znowu zerwało i dzwoni jak puszki na sznurku ciągnięte za autem. Przy każdej wymianie, również tej ostatniej, stwierdzano, że kompresor jest ok i raczej nie trzeba go wymieniać. Chyba się to skończy wymianą sprężarki bo inaczej będę tak w nieskończoność i nie wytrzymam tego psychicznie.
Avatar użytkownika
bartekmk
Sponsor
 
Posty: 1668
Dołączył(a): 5 marca 2011, o 21:55
Lokalizacja: Katowice
Car: Seat Toledo 1M
Engine: ASV++

Re: [ALL] Klimatyzacja

Postprzez Mad_Maxs » 3 sierpnia 2017, o 14:19

Witam,

taka sprawa, wymieniłem osuszacz, oddałem auto na test szczelności, stało 4 godziny z azotem na 6.6 bara. Wskazówka nawet nie drgnęła, więc nabili, sprawdzili, temp na kratce nawiewu 10 stopni. Odebrałem auto, ładnie wiało chłodnym powietrzem, ale tylko przez jakieś 4 minuty. Zacząłem jechać, ale poza ikonką klimy na panelu, nie czuję żeby cokolwiek dawała. Wentylatory się kręcą, sprężarka załącza, ale nie ma efektu chłodnego powietrza.

Macie jakieś pomysły?? w UV nie widać żeby gdzieś był wyciek, a musiało by zrobić spory ślad, żeby zgubić ponad 700g czynnika
Obrazek
Avatar użytkownika
Mad_Maxs
Forumowicz
 
Posty: 66
Dołączył(a): 2 sierpnia 2017, o 09:39
Lokalizacja: Legnica
Car: Seat Toledo 1M
Engine: 1.8 AGN

[ALL] Klimatyzacja

Postprzez DzieX » 3 sierpnia 2017, o 14:46

Wróć do nich i niech sprawdzą. Ew podepnij vaga jak masz - jeśli czynnik uciekł, to powinien być błąd.
Seat Toledo 3.2 V6
facebook, forum
Avatar użytkownika
DzieX
Junior Admin
 
Posty: 2161
Dołączył(a): 22 czerwca 2011, o 09:58
Lokalizacja: Warszawa
Car: Toledo 1M, Laguna 3
Engine: AGZ, M9R

Re: [ALL] Klimatyzacja

Postprzez Mad_Maxs » 3 sierpnia 2017, o 15:04

Błąd pewnie mi został jeszcze z poprzednich prób odpalenia przed zakupem. Dzwoniłem, mówili że z 5 minut auto chodziło bo sprawdzali, jak go odbierałem to też chłodził dość mocno. Muszę zapiąć laptopa i sprawdzić, jak nic nie wskóram sam, jutro jadę żeby oni walczyli

EDIT:
Zapomniałem o jednej kwestii. Od uruchomienia klimy, na połowie mocy, coś mi "warczy" w wentylatorze dmuchawy. Brzmi to jak mały skrawek kartki trzymany w ręce i wsadzony końcem w wiatrak (mam nadzieje że wiecie o co mi chodzi :) ) Zaczęło się to po odebraniu auta z klimy, rano jeszcze tego nie było.

Gość z serwisu, sugerował mi że problem może być w klapach climatronica, ale nie bardzo wiem o co chodzi. Rzuci ktoś więcej światła na ten temat? Sterowanie szyba, front, sandały i zamknięcie obiegu zdaje się działać, bo słychać że coś się zmienia
Obrazek
Avatar użytkownika
Mad_Maxs
Forumowicz
 
Posty: 66
Dołączył(a): 2 sierpnia 2017, o 09:39
Lokalizacja: Legnica
Car: Seat Toledo 1M
Engine: 1.8 AGN

[ALL] Klimatyzacja

Postprzez DzieX » 3 sierpnia 2017, o 15:30

Klapki to tylko vag. Można wykonać procedurę testową, która je obróci w pełnym zakresie ich działania. Co do błędu który mógł zostać - czyścisz i próbujesz odpalić klimę na nowo. Jeśli nie ma czynnika to wskoczy ponownie. Wentylator dmuchawy lubi się psuć, ale skoro powietrze leci, to warczenie raczej nie jest przyczyną.

Poza tym skoro w serwisie chodził i chłodził to nagle miałby być problem z klapkami? Ehh, mechanicy. Wymyślą najgrubszą ściemę, żeby tylko wypchnąć auto z warsztatu..
Seat Toledo 3.2 V6
facebook, forum
Avatar użytkownika
DzieX
Junior Admin
 
Posty: 2161
Dołączył(a): 22 czerwca 2011, o 09:58
Lokalizacja: Warszawa
Car: Toledo 1M, Laguna 3
Engine: AGZ, M9R

[ALL] Klimatyzacja

Postprzez vwir » 3 sierpnia 2017, o 15:34

Gąbka z klapki lubi się kruszyć i spadać w dół do wiatraka i wtedy wydaje takie odgłosy.
Avatar użytkownika
vwir
Sponsor
 
Posty: 2783
Dołączył(a): 20 listopada 2009, o 10:58
Lokalizacja: okolice Krosna
Car: DS5, Leaf
Engine: 2.0HDI, EE

Re: [ALL] Klimatyzacja

Postprzez Mad_Maxs » 3 sierpnia 2017, o 15:39

DzieX napisał(a):Klapki to tylko vag. Można wykonać procedurę testową, która je obróci w pełnym zakresie ich działania.

Rzucisz trochę więcej światła?? :)

Jak zadzwoniłem to od razu kazał wracać, więc nie do końca próbowali mnie zbyć.

Jak sprzątałem podszybie, to zauważyłem, że dostępu do silnika dmuchawy broni jeszcze jedna klapa, u mnie jakby do połowy przymknięta, nie reagowała na żadną pozycję sterowania nawiewem lub próby ręcznego przestawienia. Tak ma być?
Tutaj ją widać
Obrazek
Obrazek
Avatar użytkownika
Mad_Maxs
Forumowicz
 
Posty: 66
Dołączył(a): 2 sierpnia 2017, o 09:39
Lokalizacja: Legnica
Car: Seat Toledo 1M
Engine: 1.8 AGN

[ALL] Klimatyzacja

Postprzez DzieX » 3 sierpnia 2017, o 16:09

https://forum.vw-passat.pl/threads/1048 ... post109451

Z tym, że trzeba chyba wejść w Basic Settings a nie Meas Blocks.
Seat Toledo 3.2 V6
facebook, forum
Avatar użytkownika
DzieX
Junior Admin
 
Posty: 2161
Dołączył(a): 22 czerwca 2011, o 09:58
Lokalizacja: Warszawa
Car: Toledo 1M, Laguna 3
Engine: AGZ, M9R

[ALL] Klimatyzacja

Postprzez Mad_Maxs » 3 sierpnia 2017, o 16:49

Sprawdzę jak pójdę do garażu, ale mam news. Jak auto postało to odpaliłem, włączyłem klimę i przez chwilę chłodziło i to ostro.. potem znowu postało, odpaliłem żeby jechać do domu, zaczęła chłodzić, ale po chwili przestała, więc wyłączyłem, a jakieś 2 km dalej znowu włączyłem i znowu przez chwilę chłodziła :) ktoś to ogarnie? :D

Ile biegów wentylatorów mają Tolki z 1.8 pod maską? Bo one jakoś wolno mi się kręca, jakby na 1 biegu, a w A4 i Marei, jak tylko się klimę włączyło, to od razu huragan był pod maską
Obrazek
Avatar użytkownika
Mad_Maxs
Forumowicz
 
Posty: 66
Dołączył(a): 2 sierpnia 2017, o 09:39
Lokalizacja: Legnica
Car: Seat Toledo 1M
Engine: 1.8 AGN

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Ogólne

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 6 gości

cron