[1M] Dodatkowe wyświetlacze ?

Tematy ogólno-techniczne

Moderatorzy: Sony, CYRULIK, remiq, Roxon40, peter174

Postprzez _carlos- » 27 stycznia 2013, o 02:06

W górnej części wyświetla się RDS oryginalnego radia, a w dolnej temperaturę zewnętrzną.
Opis pinów podwójnego wyświetlacza:
1 zasilanie + 12V stałe
2 wolny (jest na nim -12V)
3 sygnał z czujnika temperatury (lub sygnał z climatronica - wtyczka B, pin 1)
4 + 12V ze sciemnicza (drugi przewod od gory z regulatora natezenia podswietlenia)
5 sygnał z radia
6 masa
7 sygnal predkosci
8 sygnał z radia
9 wolny
10 sygnał z radia

można też podpiąć dodatkowy czujnik podpiny 2 i 3:
2 masa -
3 sygnał
oryginalny czujnik o nr 1J0 919 379A

Montując go np. w podszybiu będzie pokazywał temperaturę zwenętrzną, a montując go np. pod kierownicą będzie pokazywał temperaturę wewnętrzną.

7 pin "jest to sygnał prędkosciomierza przewód biały z niebieskim paskiem. Rzecz ważna przy dokładnym pomiarze temperatury w trakcie jazdy. Jeżeli nie podłączysz tej linii, to np przy 60km/h odejmie Ci kilka stopni C°. "
3 pin od czujnika - Klimatronik posiada extra wyjście na wyświetlacz temperatury jest na pinie nr 1 w gnieździe B


Opis podpięcia wyświetlacza do wtyczki mini ISO w oryginalnym radiu:
I: Zmieniacz / Wyjścia liniowe
1. -
2. -
3. Headphone GND
4. Headphone L
5. Headphone R
6. sterowanie +12V
7. Tel+
8. Clock (zielona kostka - tu sie wpinamy)
9. Data (zielona kostka - tu sie wpinamy)
10. Ena (zielona kostka - tu sie wpinamy)
11. Rem-C
12. Tel-
13. Data In
14. Data Out
15. Clock
16. UB+ (wyjście 12V niewyłączane)
17. wyjście +12V wyłączane
18. COM (masa)
19. AF-L
20. AF-R
Avatar użytkownika
_carlos-
Sponsor
 
Posty: 460
Dołączył(a): 22 kwietnia 2011, o 23:32
Lokalizacja: Zabrze
Car: SEAT TOLEDO 1M
Engine: 1,9 TDI ALH

Postprzez adrian2901 » 30 kwietnia 2014, o 12:51

Koledzy próbowaliśmy podpiąć dolny wyswietlacz by pokazywał temperaturę, lecz po rozebraniu kostki okazało się ze wszystkie piny są zajęte, łącznie z tym w climatronicu w kostce b nr1. Wyświetlacz reaguje na zapłon bo widać delikatnie śnieżynke minus 888 i stopnie ale nic nie wyświetla ani nie świeci, co w takiej sytuacji zrobić
"Tylko ciężko pracując, można mieć to co się chce"
Avatar użytkownika
adrian2901
Forumowicz
 
Posty: 148
Dołączył(a): 26 października 2011, o 18:45
Lokalizacja: Rzeszów
Car: seat toledo 1m
Engine: 1.9TDI AHF

Dodatkowe wyświetlacze ?

Postprzez _carlos- » 20 października 2015, o 04:02

Wkurza mnie to, że jak mam ustawiony wyświetlacz z prawej strony na podgląd np. spalania to przy niskich temperaturach wskakuje odczyt temperatury. Jak wypnę pin 26 z zielonej kostki to straci się temperatura, ale czy przy niskich temperaturach sterownik przerzuci odczyt w puste pole po temperaturze czy już nie będzie przeskakiwał?
Avatar użytkownika
_carlos-
Sponsor
 
Posty: 460
Dołączył(a): 22 kwietnia 2011, o 23:32
Lokalizacja: Zabrze
Car: SEAT TOLEDO 1M
Engine: 1,9 TDI ALH

[1M] Dodatkowe wyświetlacze ?

Postprzez Tolek94 » 1 stycznia 2019, o 14:24

Witam, jestem tu nowy :562:
Przeczytałem duzo informacji na roznych forach i nadal nie znam odpowiedzi :570:
Posiadam Seata Toledo 1,9TDi 110KM ASV z 2003 roku i nie mam na wyposażeniu dodatkowych wyświetlaczy w liczniku. Posiadam oryginalne radio AURA CD. Tylko, że nie mam żadnych info z radia w desce.
Pewnego wieczora wyremontowałem licznik by sprawdzić czy jest cos w tycz dwoch wąskich paskach. Niektorzy pisali, że jest wyświetlacz tylko zaklejony. Niestety nkenie u mnie. Jedynie zaslepka. Wyjąłem również radio. Sa włożone 2 kostki a trzecie gniazdo jest wolne. Juz nie pamietam ile jest tam pinow, ale chyba ok. 20
A co sie wiecej okazalo nie mam również wiązki. Szukalem, grzebalem, swiecilem lampką i nic. Nie wiem czy mam zmieniarke płyt, nie chce mi sie juz szukac, rozbierac samochodu i znów sie rozczarować :565:

Do czego zmierzam?

Potrzebuję informacji jak podłączyć wyświetlacz. Posiadam już taki, dwu ramkowy. Z licznika od benzyniaka anglika.
Nie mam również wiązki. Nie wiem jak ona wyglada ile powinna miec kabli, pionów po jednej stronie, ile pionów po drugiej stronie, czy łączy sie ją z climatronic iem, modułem komfortu, czy wypina sie jakies przewody od kostek zielonej i niebieskiej licznika i czy trzeba VAG do rozruchu tego?
Mile widziane zdjecia, schematy, porady i oczywiście chetni na sprzedaż wiazki :-D
Potrzebuję informacji na temat tego dolnego wyświetlacza. Co zrobic by pokazywal temperaturę? Podłączenie co ici jak
Z gory dziekuje
Tolek94
Świeżak
 
Posty: 3
Dołączył(a): 1 stycznia 2019, o 10:52
Lokalizacja: Nidzica
Car: Seat Toledo 1M
Engine: 1,9TDi ASV

Poprzednia strona

Powrót do Ogólne

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 4 gości

cron